Poradniki i Porady ZGORA

Jak wybierać meble gastronomiczne?

Każdy właściciel lokalu gastronomicznego lub potencjalny przyszły restaurator boryka się z problemem jakie meble zakupić i jak wyposażyć wnętrze swojego lokalu. O ile część konsumencka lokalu nie jest trudną w aranżacji, o tyle zakup mebli gastronomicznych używanych na zapleczu może przysporzyć trudność.

Meble gastronomiczne to nieodzowny element wyposażenia kuchni zbiorowego żywienia. Obecnie na rynku znajduje się szeroki wybór mebli gastronomicznych, co sprawia że wybierając te do naszej kuchni powinniśmy kierować się kilkoma ważnymi zasadami.

Po pierwsze powinniśmy posiadać dokładne wymiary pomieszczeń, a także wstępny plan rozstawienia mebli w naszym lokalu. Tylko wtedy możemy przystąpić do selekcji. Jeżeli będziemy prowadzić malutką, przytulną knajpkę, a nasze zaplecze będzie miało niewiele metrów kwadratowych powinniśmy wybierać mniejsze półki, stoły czy regały.

Jeżeli planujemy zostać potentatem branży gastronomicznej na naszym terenie to zakup większej ilości poszczególnych mebli będzie wskazany. Więcej produktów na stanie potrzebuje więcej miejsca, a i kucharze szykujący jedzenie powinni mieć komfort i przestrzeń, tak by nasze dania wzbudzały zachwyt wśród klientów. Mimo iż klient nie widzi zaplecza, to mimo wszystko meble gastronomiczne powinny być odpowiednio dopasowane do siebie, tak by stwarzały wrażenie porządku i harmonii. Kuchnia nie powinna być „pstrokata”.

Ostatnim ważnym elementem podczas wyboru mebli gastronomicznych jest okres gwarancyjny, jaki producent daje na swoje produkty. Jest to ważne, z uwagi na występujące czasami podczas pracy w kuchni niespodziewane wydarzenia, które mogą spowodować przypadkowe uszkodzenia mebli. Dlatego przed każdorazowym zakupem nie należy kierować się tylko i wyłącznie ceną- radzimy korzystać z firm, w których uzyskamy wyczerpującą informację, co pozwoli uniknąć nietrafionego zakupu i wydania niepotrzebnie pieniędzy.

1 Komenatrz do poradnika "Jak wybierać meble gastronomiczne?" »»

  1. Właściciel restauracji
    Comment od Właściciel restauracji:

    A najważniejsze jest moim zdanie to, aby meble gastronomiczne były ze stali nierdzewnej. Dzięki temu, wszelkie meble będą nam służyć znacznie dłużej, a my zaoszczędzimy sporo gotówki na ich wymianie czy konserwacji.


Zostaw komentarz lub opinię »»


Relatywne poradniki: