Poradniki i Porady ZGORA

Jak upiec babeczki w papilotkach – Przepis

W tym poradniku postaram się opisać wam jak upiec babeczki w papilotkach.

babeczki papilotkiŻeby upiec babeczki w papilotkach będą nam potrzebne następujące składniki:

– 500 gram maki
– 4 łyżeczki proszku do pieczenia
– 4 świeże jajka
– 500 gram jogurtu
– 200 g cukru
– 150 ml oleju
– i oczywiście papilotki
– oraz forma

Smarujemy formę margaryną i wkładamy do zagłębień papilotki. Następnie należy wykonać masę – najpierw mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, później dodajemy pozostałe składniki i ucieramy. Wlewamy masę w papilotki w formie i wkładamy ją do rozgrzanego piekarnika – do temperatury ok 180 stopni – powinny się upiec w około 20 minut.

babeczki w formie i papilotkach

Wszystkie składniki można bez problemu kupić w sklepach. Może papilotki czasem mogą być trudniej dostępne, ale bez nich też się da upiec takie babeczki. Papilotki można kupić czasem w supermarketach, jeżeli nie wiemy gdzie je znaleźć, to papilotki można też kupić w specjalistycznych sklepach internetowych jak na przykład tutaj: http://www.sweetdecor.pl/1555,papilotki-brazowe-35mm-100-szt.html W sumie to trzeba wtedy płacić więcej za koszt przesyłki niż za same papilotki, ale z kolei jeżdżenie i szukanie ich po sklepach tradycyjnych nieco mija się z celem.

Oczywiście można do nich dodać różne inne składniki np. mak albo jakieś owoce – ale to już pozostawiam waszej fantazji…

Komentarze i opinie do poradnika "Jak upiec babeczki w papilotkach – Przepis" »»

  1. Anka
    Comment od Anka:

    Fajny przepis.

  2. Karolinka
    Comment od Karolinka:

    Polecam muffiny na słono z dodatkiem cukinii – robi się podobnie tylko bez cukru i do ciasta dodaje się startą cukinię. Ogólnie są super w smaku i jest też dużo przepisów na muffiny na słono tego typu, tylko trzeba poszukać.


Zostaw komentarz lub opinię »»


Relatywne poradniki:

  1. Masa cukrowa – Przepis jak przygotować masę cukrową
  2. Kebab i karkówka z grilla domowym sposobem
  3. Przepis na Tiramisu – Jak przygotować pyszne tiramisu?
  4. Przepis na prawdziwe leczo – Jak zrobić prawdziwe domowe leczo?
  5. Jak powlekać tort masą cukrową? Pokrywanie tortu lukrem plastycznym