Poradniki i Porady ZGORA

Rozpalanie grilla krok po kroku – jak szybko i łatwo rozpalić girll

Umiejętność rozpalania grilla to prawdziwa sztuka. Mało kto wie, że sekret w głównej mierze tkwi, nie w pogodzie, nie w użytych materiałach czy rodzaju grilla, w Tobie i Twoich zdolnościach i doświadczeniu. Oczywiście wymienione elementy raz mogą ułatwić jego rozpalenia, w innym wypadku znacznie utrudnić. Jednak jeśli rozniecanie żaru zajmuje Ci więcej niż kilkadziesiąt minut, to znak, że musisz potrenować.

Rozpalanie grilla może być naprawdę proste, o ile wiemy od czego zacząć i co po kolei robić. Poniżej w kilku prostych krokach podpowiemy Ci jak łatwo tego dokonać. Od dzisiaj grillowanie będzie Twoją ulubioną letnią rozrywką.

Lokalizacja

Zanim rozpoczniesz trenować rozpalanie grilla, wybierz odpowiednią lokalizację. Miejsce, w którym ustawisz grilla powinno być w miarę możliwości osłonięte od wiatru. Takie usytuowanie z pewnością ułatwi Ci zadanie. Co więcej, grill powinien być ustawiony w odpowiedniej odległości od gości, aby nie leciał na nich dym, ale dostatecznie blisko, aby mogli czuć unoszący się aromat pieczonych potraw. Unoszące się zapachy wzmogą apetyt zaproszonych.

Materiał opałowy

Aby rozpalić grilla potrzebujesz materiału opałowego. Istnieją dwa rodzaje materiału opałowego, a mianowicie węgiel drzewny i brykiet. W przypadku osób stawiających swoje pierwsze kroki w grillowaniu polecamy brykiet, który jest łatwiejszy w rozpalaniu. Jednak, jeśli planujesz dużą imprezę warto sięgnąć po węgiel drzewny. Ma on większą kaloryczność, co pozwala osiągnąć wyższą temperaturę, a co więcej wolniej się spala.

Właściwe rozpalanie

Z wybranego materiału opałowego ułóż stożek i polej go delikatnie rozpałką. Po odczekaniu 5 – 10 sekund zajmij „konstrukcję” ogniem. Poczekaj, aż materiał się dobrze rozżarzy i pokryje popiołem, a następnie za pomocą długich szczypiec rozłóż równomiernie materiał. Biały nalot na kawałkach materiału opałowego, to znak, że grill jest już gotowy do umieszczenia na nim potraw do pieczenia.

Uwaga! Przy używaniu rozpałki zachowaj ostrożność. Jeżeli zdarzy się, że polejesz sobie nią ręce, koniecznie umyj je zanim sięgniesz po ogień.

Nie zapomnij o…

spryskiwaczu z wodą. Po co? Aby ugasić ogień, który może powstać podczas wytapiania się tłuszczu z grillowanych mięs. Można temu również zapobiec, używając tacek aluminiowych. Co więcej, każdy fan grilla powinien mieć pod ręką podczas pieczenia potraw pełen zestaw narzędzi. Osobne szczypce do węgla i przewracania potraw oraz rękawice żaroodporne, które uchronią Cię przed możliwością oparzenia.

Jeżeli obawiasz się kapiącego tłuszczu i „pożaru” na grillu, nie musisz od razu rezygnować z pieczonych potraw. Możesz grillować również pieczywo, sery, a także pełne witamin warzywa i owoce. Nie masz pomysłu na zdrowy posiłek na świeżym powietrzu?

Sprawdź propozycje Tesco na wegetariańskiego grilla.

Komentarze i opinie do poradnika "Rozpalanie grilla krok po kroku – jak szybko i łatwo rozpalić girll" »»

Zostaw komentarz lub opinię »»


Relatywne poradniki:

  1. Jak łatwo i szybko poprawić kondycję i stracić na wadze – spinnig
  2. Kebab i karkówka z grilla domowym sposobem
  3. Makijaż na imprezę – krok po kroku
  4. Jak szybko i łatwo uzyskać pożyczkę
  5. Rejestracja samochodu krok po kroku – jak zarejestrować auto?