Poradniki i Porady ZGORA

Jak przygotować Sushi – składniki i produkty do sushi, jak zrobić sushi w domu, na imprezę?

Na pewno nie raz głowiłeś/-aś się jak zaplanować świetną imprezę dla przyjaciół lub rodziny? Co w takim razie powiesz na zorganizowanie imprezy sushi?  To łatwiejsze niż Ci się wydaje.

Pierwsza sprawa to wystrój. Załatw niski, prosty stolik i siedziska (mogą być poduszki z łóżka). Na tym stoliku ustaw prosty wazon z kwiatkiem. Ściągnij z internetu jakąś darmową, tradycyjną japońską muzykę by plumkała podczas posiedzenia. Kup lub wypożycz tradycyjne kimono oraz drewniane deseczki dla każdego z gości. Będą spełniać rolę talerzyków.

jak zrobić dobre sushi

Potrzebne składniki / produkty do zrobienia dobrego sushi:

  • ryż do sushi
  • surowa ryba (morska)
  • ocet ryżowy
  • mata bambusowa
  • imbir
  • wasabi
  • nori
  • sos sojowy
  • awokado, ogórek (opcjonalnie)

jak przygotować sushiZrobienie samemu sushi wyjdzie o wiele taniej, a przy gościach ciekawiej (jak się najpierw nauczysz), niż kupowanie gotowego w sklepie. Przepisów jest wiele w sieci, a składniki można kupić bardzo tanio w internecie. Najlepszym wyborem będzie u importerów. Aktualnie jest jeden importer w Polsce (oferujący produkty do Sushi) z własnym sklepem internetowym. Można tam liczyć na najwyższą jakość i niskie ceny. Nori są tam wielokrotnie tańsze niż w normalnym sklepie czy markecie, a wasabi w proszku (koncentrat do zrobienia pasty) jest tańsze nawet trzydziestokrotnie niż tubka! Wszystkie produkty (a jest ich cała masa) mają gwarantowaną jakość. Opłaca się tam też zakup sake, imbiru do przybrania sushi wraz z wasabi i sosu sojowego.

Najpierw gotujemy ryż. Po ugotowaniu ryż zostawiamy do czasu ostygnięcia. Następnie na rozwiniętej macie rozkładamy wodorosty. Potem układamy cienko warstwę ryżu (musi być już ostygnięty). Następnie kolejno dodajemy pozostałe składniki.

Oczywiście składniki nie muszą być dokładnie takie jakie wymieniliśmy powyżej. Można robić sushi na róże sposoby z różnymi produktami.

Na koniec Smarujemy niewielką ilością wasabi linie wzdłuż krawędzi wodorostów. Teraz zaginamy matę do środka i zaklejamy zawartość, a następnie rolujemy.

Ostatnim etapem jest krojenie – trzeba to wykonać bardzo ostrym nożem (bez ząbków).

gotowe dobre shushi

Teraz wystarczy podgrzać sake, zaparzyć zielonej herbaty i zapalić świeczki zamiast lamp. Tak przywitani goście na pewno nie będą mogli się długo pozbierać z wrażenia i możesz się spodziewać, że będą o tym opowiadać z zachwytem jeszcze przez wiele tygodni.

Komentarze i opinie do poradnika "Jak przygotować Sushi – składniki i produkty do sushi, jak zrobić sushi w domu, na imprezę?" »»

  1. Moderator
    Comment od Moderator:

    Pozwoliłem sobie odrobinę rozbudować. Mam nadzieję, że się podoba.

    Pozdrawiam

  2. ProduktydoSushi
    Comment od ProduktydoSushi:

    A podoba się, dziękuję 🙂

  3. Karolina
    Comment od Karolina:

    Świetny poradnik! A gdzie można dostać produkty potrzebne do zrobienia sushi?

  4. Japon
    Comment od Japon:

    Zamrożone można kupić w niektórych supermarketach, a nawet w sieci, ale najlepiej jak są świeże, tylko u nas się raczej świeżych składników sushi nie uraczy.

  5. Seron
    Comment od Seron:

    „Świetny poradnik! A gdzie można dostać produkty potrzebne do zrobienia sushi?”

    Odpowiadam na pytanie.
    Otóż ja swoje produkty kupuję w sklepach internetowych a dokładniej ostatnio kupowałem w sklepie www.przepisychinskie.pl

    Pozdrawiam


Zostaw komentarz lub opinię »»


Relatywne poradniki:

  1. Czy sushi jest zdrowe – czy warto je jeść?
  2. Przepis na Tiramisu – Jak przygotować pyszne tiramisu?
  3. Jak zrobić mleko sojowe w domu?
  4. Przepis na prawdziwe leczo – Jak zrobić prawdziwe domowe leczo?
  5. Jakie światło zrobić w domu lub mieszkaniu