Poradniki i Porady ZGORA

Jak konserwować i dbać o urządzenia gastronomiczne

Urządzenia gastronomiczne w restauracji są niezwykle ważne. Praktycznie praca każdego zakładu masowego żywienia opiera się na pracownikach kuchni oraz urządzeniach gastronomicznych. Zatem jeżeli chcemy aby nasza restauracja pracowała bez przestojów należy dbać o sprzęt gastronomiczny.

Właściciel restauracji za pomocą menadżera powinien przeprowadzić szkolenie pracowników celem przygotowania ich do dbania o urządzenia gastronomiczne. Wiadomo iż sprzętu gastronomicznego jest cała masa jednakże istnieją specjalne procedury jakich należy przestrzegać. Urządzenia gastronomiczne powinny być przede wszystkim często czyszczone. Menadżer powinien ustalić standardowo grafik pracownikom kto kiedy dba o daną maszynę.

Prawidłowa konserwacja zapewnia długotrwałe działanie maszyny bez konieczności wzywania serwisantów. Aby jednak nie było żadnych wątpliwości w momencie kiedy pracownicy zostają przydzieleni do dbania o daną maszynę powinni oni dostać wszelakie dokumenty techniczne dotyczące prawidłowej eksploatacji konkretnej maszyny. Jeżeli mówimy o sprzęcie mniejszym, takim jak choćby noże to musimy również przeszkolić pracowników. Mimo iż wszyscy doskonale wiedzą jak radzić sobie choćby z nożami to jednakże szkolenie winno się odbyć. Pracownicy używając ostrych narzędzi pracy powinni przede wszystkim używać rękawic. W momencie przerwania pracy sprzęt należy odłożyć na miejsce.

wyposażenie lokalu gastronomicznego

Niezwykle ważnym elementem dbania o urządzenia gastronomiczne jest ich codzienne czyszczenie. O ile nie zatrudniamy firmy specjalistycznej to pracownicy po zakończeniu pracy powinni dokładnie wyczyścić urządzenia gastronomiczne. Zalegający brud na drogich maszynach powoduje ich szybsze niszczenie się. Prowadzi to automatycznie do szybszej eksploatacji sprzętu, co jest równoznaczne z większymi kosztami funkcjonowania restauracji.

Komentarze i opinie do poradnika "Jak konserwować i dbać o urządzenia gastronomiczne" »»

Zostaw komentarz lub opinię »»


Relatywne poradniki:

  1. Jak wybierać meble gastronomiczne?
  2. Wtryskarka – jak dbać i konserwować
  3. Czy dozór techniczny jest mi potrzebny?
  4. Zepsuta klimatyzacja? Co zrobić z popsutym klimatyzatorem?
  5. Jak wyposarzyć gospodarstwo hodowlane? – Przydtane urządzenia