Poradniki i Porady ZGORA

Zamrażanie i rozmrażanie wypieków świątecznych

Okres przedświąteczny to chyba najbardziej pracowity czas dla wszystkich gospodyń domowych. Przepisy na placki, ciasteczka czy torty są poszukiwane najczęściej właśnie w tym czasie. Każda bowiem pani domu chce w święta zabłysnąć przed swoimi bliskimi czymś smacznym i nowym. Nie każda jednak z różnych przyczyn ma wystarczająco dużo czasu aby przygotować czasochłonne torty czy inne ciasta. Warto się więc zastanowić nad przygotowaniem wypieków kilka dni, a nawet tygodni wcześniej i po prostu je zamrozić. Gdy zrobi się to w odpowiedni sposób, ciasta będą smakowały jak gdyby były zrobione wczoraj.

ciasto tort

Torty

Dzień po upieczeniu biszkopt należy przeciąć poziomo na trzy części i zawinąć w folię aluminiową. W ten sposób możemy przechowywać ciasto nawet do 5 miesięcy w zamrażalniku. Natychmiast po wyjęciu z zamrażalnika można je przekładać kremem. Zbyt suchy biszkopt należy zwilżyć syropem, likierem lub koniakiem. Istnieje wiele rodzajów tortów, które nadają się do zamrożenia w całości. Torty z bitą śmietaną można łatwo zamrozić i przechowywać do 5 miesięcy. Tort z kremem twarogowo-śmietankowym do 3 miesięcy, a z kremem maślanym do 2 miesięcy. Nie można mrozić tortu z kremem budyniowym. Torty z przybraniem należy zamrażać bez przykrycia. Po dwóch godzinach mrożenia szczelnie owinąć folią aluminiową i włożyć do zamrażalnika. Rozmrażając tort należy go przełożyć z zamrażalnika do lodówki. Po godzinie wyjąć z opakowania, wyłożyć na paterę z przykryciem i ponownie odstawić do lodówki na 5-6 godzin.

tort

Gwiazdkowe ciasto z bakaliami – keks

Ten wypiek zawinięty w folię aluminiową, można przechowywać do 8 miesięcy w zamrożeniu. Po rozmrożeniu, przed podaniem na stół, aby uchronić ciasto przed wysuszeniem, należy posmarować je roztopionym masłem i posypać cukrem pudrem. Można także nie zamrożone przechowywać w chłodnym miejscu, w odpowiednim opakowaniu, do 6 tygodni.

Babka drożdżowa

Należy owinąć ją w folię i włożyć do zamrażalnika. W ten sposób można przechowywać ją do 5 miesięcy. Zamrożoną babkę włożyć do piekarnika i rozmrażać w temperaturze 200 stopni C przez około 10 minut. Następnie odstawić i poczekać 3 godziny. Można również wstawić zamrożone ciasto do piekarnika i piec 50 minut w temperaturze 150 stopni C.

Kołacz miodowy

Przed zamrożeniem należy go odstawić na kilka dni w chłodne miejsce. Najlepiej jest włożyć kołacz do blaszanego pudełka z przykryciem, z kawałkiem jabłka. Po tym okresie wyciągnąć jabłko i włożyć do zamrażalnika. Kołacz może być tak przechowywany do 4 miesięcy. W zależności od grubości ciasta rozmrażanie trwa od pół do jednej godziny. Po rozmrożeniu posmarować polewą i udekorować.

Małe ciasteczka

Ułożyć w plastikowym pudełku i zamrozić. Można je tak przechowywać do 5 miesięcy. W taki sposób można przechowywać nie tylko kruche ciasteczka ale również takie, które po wyjęciu z zamrażalnika mają być posmarowane kremem i dekorowane. Należy jednak tego dokonać dopiero po rozmrożeniu. Do zamrażania nie nadają się makaroniki i bezy. Można je przechowywać w blaszanym pudełku w chłodnym pomieszczeniu.

ciasteczka małe

Pozostałe wypieki zawierające proszek do pieczenia

Pozostałe wypieki można zamrażać na okres od 4 do 6 miesięcy. Całe ciasta należy piec przy 175 stopniach C przez około jedną godzinę. Można piec je od razu w formach aluminiowych i w nich również zamrażać ciasto. Można tej szybko rozmrażać pojedyncze kawałki.

1 Komenatrz do poradnika "Zamrażanie i rozmrażanie wypieków świątecznych" »»

  1. Annnnnnna
    Comment od Annnnnnna:

    Witam, Czy na pewno da się zamrażać torty z bita smietana? Nie zostanie z nich potem ciapa? W jaki sposób należy je zamrażać? Z góry dziekuje 🙂 Pozdrawiam


Zostaw komentarz lub opinię »»


Relatywne poradniki: