Flawonoidy znajdują się żółtych i ciemno zielonych warzywach (brokuły, pietruszka) oraz w owocach o ciemnym kolorze (czarne jagody, czereśnie, czarna porzeczka, śliwki). Można je znaleźć również w orzechach, nasionach, czerwonym winie i zielonej herbacie. Ich podstawowym zadaniem jest osłona roślin przed mocnym promieniowaniem słonecznym.
W organizmie ludzkim flawonoidy osłaniają i wzmacniają komórki, poprawiają odporność, zwalczają infekcje spowodowane przez pasożyty a głównie przez bakterie. Najcenniejszymi flawonoidami działającymi bakteriobójczo są flawonoidy z cytrusów.
Flawonoidy spełniają również inne zadania jak np. oczyszczanie organizmu ze szkodliwych metali ciężkich. Po prostu flawonoidy łączą się z tymi metalami i w tej formie opuszczają organizm. Kolejną funkcją flawonoidów jest działanie antyalergiczne. Alergia jest bowiem chorobą wynikającym z działania alergenu w osłabionym organizmie.
Flawonoidy wzmacniają ciało, a także usuwają alergen.
Usuwanie wolnych rodników tlenowych jest następnym bardzo istotnym zadaniem. W konsekwencji tego działania, każda tkanka jest zabezpieczona przed nowotworami.
Alergia, nowotwory, oczyszczanie organizmu to jednak nie koniec. Ważna jest również ochrona przed chorobami układu krążenia i serca.
Flawonoidy zapobiegają zawałowi serca, miażdżycy, uszczelniają naczynia krwionośne. Dzięki flawonoidom łatwiej jest usunąć hemoroidy i krwawienie dziąseł.
Jak widać flawonoidy są bardzo pożyteczne. Trzeba je uwzględniać w każdej diecie. Gdy mamy trudności z dostarczeniem odpowiedniej ilości flawonoidów z pożywieniem trzeba zastosować naturalne suplementy diety zawierające flawonoidy. Ich siła działania nie ulega zmianie a jest to dużo prostsze rozwiązanie.