Jak oszczędzać energię w domu?

Na co dzień zajmujemy się efektywnością energetyczną budownictwa. Co oznacza, że doradzamy jak należy budować domy, tak aby rachunki za ogrzewanie były jak najniższe. Temu celowi służą wykonywane przez nas świadectwa energetyczne oraz audyty energetyczne.

Ale tym razem postaramy się podpowiedzieć, jak należy postępować aby zmniejszyć kwoty na rachunkach za energię elektryczną.

Niemałe oszczędności możemy uzyskać niewielkim wysiłkiem. Wystarczy tylko zmienić nasze codzienne nawyki. Rozsądna gospodarka energią elektryczną pozwoli zmniejszyć wydatki na prąd nawet o 20%. Przedsięwzięcia, polegające na modernizacji oświetlenia czy wymianie urządzeń na energooszczędne, przyniosą nie tylko wymierne korzyści w postaci niższych opłat za energię, ale również pomogą ochronić nasze środowisko.

W gospodarstwie domowym prąd używany jest przede wszystkim do zasilania sprzętu AGD i RTV oraz do oświetlenia. Najwięcej energii zużywają:
– lodówka i zamrażarka,
– pralka,
– zmywarka,
– kuchenka i piekarnik.

Aby zmniejszyć zużycie energii elektrycznej przez te urządzenia kupujmy sprzęt AGD o wysokiej klasie energetycznej od A do A++.

Kupno energooszczędnego urządzenia to nie wszystko. Aby w pełni wykorzystać możliwości lodówki czy zamrażarki związane z oszczędnością energii należy przestrzegać podstawowych zasad, takich jak:
– usytuowanie sprzętu z dala od źródeł ciepła, takich jak kaloryfer, kuchenka czy też południowe okno,
– dbałość o czystość uszczelki na drzwiach,
– nie pozostawianie zbyt długo otwartych drzwi do lodówki.

W przypadku pralki należy:
– wykorzystywać pełną ładowność pralki przewidzianą dla wybranego cyklu prania,
– starać się korzystać z możliwie niskich temperatur prania,
– korzystać z różnych cykli oznaczonych jako eko,
– prać w okresach obowiązywania tańszej taryfy opłat za energię elektryczną.

Korzystając ze zmywarek pamiętajmy, aby:
– wykorzystywać pełną pojemność zmywarki,
– zmywać w okresach obowiązywania tańszej taryfy opłat za energię elektryczną.
Wreszcie podczas gotowania:
– staramy się dopasować wielkość naczynia do wielkości elementu grzejnego,
– nie gotujemy potraw zbyt długo.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zobacz też:

Działy

Tagi

Nowe

Serwis używa plików cookie, korzystanie z serwisu oznacza zgodę na korzystanie z plików cookie - Polityka Cookies i Prywatności