Ekologia i oszczędne dogrzewanie domu, stało się opłacalne dzięki rewolucyjnemu węglowi, który nazywany jest ekogroszkiem. Niezwykła wartość opałowa, przeważnie większa niż 24 MJ/kg, oraz mała zawartość popiołów (nawet 10%).
Węgiel ekogroszek stał się ulubionym paliwem dla ludzi w całej Polsce. Niestety jego popularność, producenci wykorzystali przede wszystkim szkodliwie. Na rynku, handlują słabej jakości ekogroszekiem workowanym, który z normalnym ekogroszkiem, zwykle ma wspólną tylko nazwę.
Na pierwszy rzut oka jest taki sam, ale jego właściwości są gorsze. Dobry ekogroszek, jest ciemnoszary i musi być wielkości ok. 5-20 mm. Podczas spalania dynamicznie osiąga odpowiednią temperaturę i spokojnie zostawiajej poziom. Zakupiony ekogroszek workowany musi być lekko wilgotny, ale do kotła wrzucamy paliwo wyłącznie po osuszeniu, bo zasadniczo ryzykujemy zapchanie klina.
Na odpowiednio wyregulowany kotle, paliwo spala się na pył, który należy usuwać co 3-4 dni. Gdy po spaleniu zostają widoczne grudki, prawdopodobnie ekogroszek jest niskiej jakości. Nie zapomnijmy jednak, aby nie wyciągać daleko idących wniosków. Przed rozpoczęciem palenia, wyreguluj optymalnie piec. Aby otrzymać idealne spalanie skontaktuj się z producentem i poproś o poradę.