Nasze ciało od pierwszej komórki powstawało z substancji odżywczych przyjmowanych w pożywieniu, najpierw za pośrednictwem matki, potem samodzielnie. Jest zrozumiałym więc, że niewłaściwa dieta uboga w składniki odżywcze, naturalne witaminy i minerały jest przyczyną różnych niedomagań i zaburzeń w rozwoju organizmu. Skoro tak, to ujmując sprawę z drugiej strony zdrowe odżywianie jest autorem naszego zdrowia i prawidłowego rozwoju. Niedobór substancji odżywczych wywołuje chorobę, a więc zlikwidowanie deficytu przywróci zdrowie. Nie ma znaczenia jak bardzo medycyna i przemysł farmaceutyczny będą się starały zmienić bieg natury. Zawsze rzeczywiste będzie stwierdzenie, że najlepszym sposobem leczenia przyczyn choroby jest odpowiednie jedzenie. W następnej kolejności możemy ewentualnie przede wszystkim w ostrym okresie choroby wspierać terapię stosując leki.
Natura zna wręcz tysiące roślin leczniczych. Właściwie każda roślina, jeśli nie jest trująca ma w sobie całą gamę substancji odżywczych w tym witaminy i minerały.
Wykorzystanie właściwości leczniczych roślin do zachowania stanu doskonałego samopoczucia wymaga jedynie nakładu polegającego na komponowaniu potraw z jak najbardziej różnorodnych produktów oraz na przyrządzaniu posiłków tak, by jak najmniej utracić z bezcennych właściwości odżywczych.
Jeśli chodzi o leczenie za pomocą żywności, sprawa trochę się komplikuje, ponieważ potrzebna jest w tym momencie zmiana diety i ułożenie diety leczniczej tak, by zawierała właściwe proporcje składników odżywczych, których deficyt wywołał chorobę.
Trzeba w tej sytuacji wiedzieć jaka jest przyczyna choroby oraz jakie rośliny posiadają konieczne do leczenia składniki.
Nie tylko rośliny mają właściwości lecznicze. Każdy zna zdrowotne działanie miodu i produktów pszczelich. Cenne są również ryby i owoce morza, a nawet świeże nie skażone np. antybiotykami mięso zwierząt.
Jeśli nie umiemy precyzyjnie ustalić jaka jest przyczyna choroby możemy mimo tego wykorzystać diety lecznicze oraz naturalne suplementy diety zawierające składniki o określonym spektrum działania.
Ważne jest, by przestrzegać kilku uniwersalnych założeń.
- Przygotowując potrawy wykorzystujemy wyłącznie techniki kulinarne gwarantujące zachowanie składników odżywczych w nie naruszonym stanie.
- Przynajmniej połowa posiłku musi być surowa.
- Składniki pożywienia nie mogą zawierać szkodliwych związków.
- Jeśli nie wiemy jakie produkty spożywcze wyleczą konkretną chorobę najlepiej jest sięgnąć po rośliny lub produkty odznaczające się największym bogactwem składników odżywczych.
Z tych właśnie względów coraz popularniejsze są terapie sokowe oraz stosowanie naturalnych suplementów diety zawierających rośliny o wyjątkowym składzie i wyjątkowych właściwościach leczniczych.
pisze się odŻywiać przez „ż” a nie odrzywiać!!!!!!!
Dziękujemy za zwrócenie uwagi, błąd już poprawiony – umknęło to jakoś moderatorowi.