Często po przebytej chorobie, czy kuracji antybiotykowej mamy przez długi czas potworne samopoczucie. Rozdrażnienie, ciągłe znużenie towarzyszy nam nawet wiele tygodni po chorobie.
Wielu z nas ma takie objawy i czasem bardzo długo nie udaje się z tego uwolnić. Jest powód dla którego tak ważne jest, by leczyć się rozsądnie aż do wyzdrowienia, a nie do zniknięcia najbardziej dokuczliwych objawów!
W wielu terapiach bardzo pomogą naturalne suplementy diety. To prawdziwe skarbnice substancji odżywczych. Zawsze pomogą zwiększyć odporność organizmu i ciało poradzi sobie z samo leczeniem.
Każde obniżenie odporności organizmu to otwarte wrota dla drobnoustrojów, wirusów i grzybów. To właśnie pasożyty są najczęściej przyczyną przewlekłego pogorszenia samopoczucia.
Najczęściej zaczyna się od antybiotyków. Antybiotykoterapia skutecznie rujnuje florę bakteryjną jelit. Jeśli jej nie odtworzymy mamy bardzo dużą szansę na grzybicę jelit . W dalszej kolejności to już tylko kwestia szczęścia, specyficzna loteria. Zakażamy się tym, na co natrafimy. Jeżeli wiesz, że istnieje ponad 100 gatunków grzybów i 800 gatunków wirusów gotowych do osiedlenia się w ludzkim organizmie, zrozumiesz w mgnieniu oka, że prawdopodobieństwo uniknięcia zakażenia osłabionego organizmu jest tak naprawdę malutki.
Tylko silny organizm jest w stanie się obronić.
Z tego powodu ważne jest, by systematycznie troszczyć się system odpornościowy oraz oczyszczanie organizmu z pasożytów. Największe znaczenie ma oczyszczanie jelit. Już w trakcie choroby trzeba starć się bardzo skrupulatnie o odpowiedni zapas tzw. dobrych bakterii czyli pałeczek kwasu mlekowego. To bardzo podniesie odporność immunologiczną i ocali przed grzybicą jelit.
Kolejna kwestia to zapewnienie w trakcie choroby jak największej ilości substancji odżywczych potęgujących odporność jak choćby witamina C. Można się posłużyć naturalnymi suplementami diety zawierającym witaminy i minerały oraz produktami zawierającymi składniki zwiększające odporność organizmu na przykład preparaty z Noni, Spiruliny, Czosnku, mleczka pszczelego albo chrząstka rekina. Pomogą również terapie sokowe, jeśli sok będzie wyciskany ze świeżych owoców lub warzyw i pity małymi łykami natychmiast po wyciśnięciu.