Kebab i karkówka z grilla domowym sposobem

Pomimo że sukcesywnie rezygnujemy w Polsce z kuchni opartej na smażonych potrawach, ciągle niełatwo wyobrazić sobie klasyczny posiłek bez udziału schabowego lub drobiowego kotleta w panierce. Tym, którzy dbają o formę i sylwetkę nie potrzeba wcale mówić, że smażone potrawy to nic dobrego, a wszystkie niemal poradniki zdrowotne proponują zrezygnować z potraw smażonych i tych przygotowywanych na ostro.

grill

Znacznie bardziej odpowiednim pomysłem dla łasuchów, którzy nie mają ochoty porzucać potraw z mięsa jest pieczenie i grillowanie. Grillowane mięsa to rewelacyjny sposób na szybki, smaczny i lekkostrawny posiłek. Należy je tylko odpowiednio przyprawić. Proponuję ziołami i dużą ilością czosnku.

Jako pierwsza karkówka z grilla.

Składniki:
2-2,5 kg schabu karkowego
marynata: 4 ząbki czosnku, szklanka oliwy z oliwek, 200 ml czerwonego wytrawnego wina, przyprawa do mięsa grillowanego, 3 łyżki sosu sojowego

W naczyniu mieszamy oliwę, wino, rozdrobniony czosnek, 3 łyżki sosu sojowego, całe opakowanie przyprawy na grill. Mięso kroimy na kotlety grubości ok. 1,5 cm i lekko rozbijamy tłuczkiem. Wkładamy do naczynia, obtaczamy w powstałym sosie, aby zioła przylgnęły do mięsa. Całość zostawiamy w chłodnym miejscu na minimum godzinę. Kładziemy na ruszt rozgrzanego grilla. Pieczemy kilkanaście minut z każdej strony, polewając podczas pieczenia mięso marynatą.

karkówka z grila

Egipski kebab

Składniki:
baranina 500 g
jajko 1 szt
cebula 1 szt
oliwa 2 łyżki
pieczarki 12 szt
papryka czerwona 1 szt
cebulki 12 szt
czosnek 2 ząbki
tymianek 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
pieprz czarny 1 łyżeczka

Sposób przyrządzenia

Baraninę (można zastąpić wołowiną) wymieszać z jajkiem, posiekaną cebulą, roztartym czosnkiem, przyprawić. Formować krokiety o długości 5cm, grubości 2 cm. Nakładać na szpikulce, przegradzając pieczarkami, cebulkami i kawałkami papryki. Posmarować oliwą i piec na ruszcie. Podawać z sosem jogurtowym.

kebab z sosem jogurtowym

Tym, którzy nie mają możliwości samodzielnego przyrządzania takich potraw, a są z okolic Wrocławia tak jak ja, sprawę ułatwią wrocławskie restauracje. Osobiście polecam gyros na dowóz.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zobacz też:

Działy

Tagi

Nowe

Serwis używa plików cookie, korzystanie z serwisu oznacza zgodę na korzystanie z plików cookie - Polityka Cookies i Prywatności