Krótka historia sernika i pyszny przepis

Sernik to bez wątpienia jedno z najpopularniejszych ciast. Okazji na zjedzenie sernika nie trzeba długo szukać. Bo choć Międzynarodowy Dzień Sernika przypada na 30 lipca, to wielbiciele cheese cakeświętują przez okrągły rok. Sernik jest idealny na święta, do kawy lub na spotkania z rodziną czy przyjaciółmi.

Krótka historia sernika

Historia sernika sięga czasów starożytnych. To pyszna ciasto było bohaterem jednej z pierwszych książek kulinarnych. W V w.p.n.e. Frecki filozof i lekarz Aegimus napisał książkę poświęconą sztuce wypieku sernika. Nie bez znaczenia miał też fakt, że ówczesny sernik stanowił przysmak, którym karmiono olimpijczyków.

O serniku było głośno również w starożytnym Rzymie. Katon Starszy w dziele „De Re Rustica” zawarł przepis na tzw. libum, czyli sernik związany z religijnymi rytuałami. Jego prawnuk Marek Porcjusz Katon podał natomiast pierwszy znany przepis na sernik: „2 kilogramy sera dobrze pokruszyć w moździerzu, dodać 1 funt chleba z mąki pszennej, wymieszać z serem, dodać 1 jajo i wszystko dobrze wymieszać. Uformować placek i piec na gorącym kamieniu”.

Jak sernik dotarł do Europy? Prawdopodobnie za sprawą ekspansji terytorialnej Rzymian. To pyszne ciasto podbiło podniebienia europejczyków. Przepis na sernik możemy znaleźć już w pierwszej wydrukowanej książce kucharskiej z 1545 r.

Jak upiec pyszny sernik?

To proste ciasto może udać się każdemu. Wystarczy tylko mieć dobry przepis. Dziś polecamy wam przepis na prosty sernik w kruchym cieście. Przepisem dzieli się z nami autorka bloga Słodkie okruszki – piecz i gotuj z sercem. Pani Magdalena naprawdę kocha serniki. Sernik królewski, sernik z białą czekoladą, sernik na zimno, sernik bez spodu, sernik w szklaneczkach, sernik z mango czy wyjątkowe ciasto kakaowe z serem i ananasem. Na tym słodkim blogu znajdziemy nie jedną pyszną wariację z sernikiem i nie tylko. W końcu nie samym sernikiem człowiek żyje.

Jak przygotować prosty sernik w kruchym cieście?

Składniki:

Na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g masła lub margaryny
  • mała szczypta soli
  • 100 g cukru
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki naturalnego jogurtu (może być śmietana)

Na sernik:

  • 1 kg sera na sernik z wiaderka
  • 4 jajka klasy M
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru wanilinowego

Przygotowanie:

Przygotowujemy ciasto:

Do miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka, sól, cukier i posiekane masło. Zaczynamy wyrabiać ciasto ręką, w trakcie dodajemy jogurt. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy ją do miski i schładzamy w lodówce (najlepiej przez 30-40 min, ja dziś zostawiłam ciasto tylko na czas przygotowania reszty składników i rozgrzania piekarnika).

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Blaszkę (u mnie kwadratowa 24×24, ale może być również np. tortownica 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy tłuszczem.

Przygotowujemy masę serową:

Masło rozpuszczamy i studzimy. Do miski wbijamy jajka, dodajemy oba rodzaje cukru i całość dokładnie i energicznie mieszamy ręczną trzepaczką (można to zrobić mikserem, jeśli tak wolicie). Następnie dodajemy rozpuszczone masło, znów mieszamy. Kolejno dodajemy część sera, mieszamy. Potem mąkę ziemniaczaną, mieszamy. Teraz czas na resztę sera. Mieszamy do połączenia składników. Ja wszystko robiłam ręczną trzepaczką, ale możecie użyć miksera.

Ciasto wyciągamy z lodówki. Bierzemy około 2/3 ciasta i wylepiamy nim spód formy. Na taki spód wykładamy naszą masę serową. Następnie z reszty ciasta odrywamy małe kawałki i tworzymy płaskie łatki układając je na wierzchu masy serowej.

Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika (środkowy poziom) i pieczemy około 60 minut (czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, obserwujemy ciasto powinno być dobrze zarumienione z wierzchu). Sernik zostawiamy na 15-20 minut w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Wyjmujemy i studzimy. Zdejmujemy obręcz i posypujemy ciasto cukrem pudrem.

Smacznego



Komentarze i opinie na forum do poradnika: “Krótka historia sernika i pyszny przepis”

5 Komentarzy i opinii na forum
  • Beata

    Witam, mój mąż, podobnie jak i ja bardzo lubi sernik, ale ma po nim zgagę, więc zrezygnowałam z niego. Dużo ludzi ma zgagę po sernikach, ale podobno da się zrobić tak żeby nie było po nim zgagi? Poradzicie coś? Próbowałam już kilku przepisów, ale zawsze zgaga niestety występowała.

  • Ewa

    Wygląda świetnie. Spróbuję zrobić na weekend.

  • Iza

    Fajny przepis.

  • Babina

    Spoczko

  • Anonim

    Wygląda smakowicie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zobacz też:

Działy

Tagi

Nowe

Serwis używa plików cookie, korzystanie z serwisu oznacza zgodę na korzystanie z plików cookie - Polityka Cookies i Prywatności