Która kawa jest zdrowa? Od czego zależy wybór?

Czy kawa w ogóle może być zdrowa? Ten temat od lat bywa przedmiotem licznych dyskusji. Nie ma jednoznacznych badań, które udowadniają, czy kawa jest zdrowa lub nie. Wiadomo jednak, że wpływ kawy na zdrowie zależy od m.in. indywidualnych cech, takich jak stan zdrowia czy nawet jakość użytych ziaren. Sprawdź, która kawa jest zdrowa i od czego zależy wybór.

Zdrowe kawy – co warto o nich wiedzieć?

Ziarna kawyTemat wpływu kawy na zdrowie poruszany jest od lat. Mnóstwo badań sugeruje, że jej sporadyczne picie może korzystnie wpływać na nasze zdrowie i samopoczucie. Przeciwutleniacze zawarte np. w kawie ziarnistej pomagać mogą w ochronie przez szkodliwym wpływem wolnych rodników na organizm.

Z kolei zawarta w kawie kofeina poprawi zarówno wydajność, jak i koncentrację. Nic dziwnego, że ludzie od dawna sięgają po kawę np. w pracy. Trzeba jednak brać poprawkę na to, że spożywanie kawy w ilości powyżej czterech filiżanek dziennie doprowadzać może do np. kłopotów z zasypianiem, niepokoju, bólów głowy czy częstego oddawania moczu. Objawy mogą być również inne – wszystko uzależnione jest od wrażliwości naszego organizmu.

Która kawa jest zdrowa? Palarnia kawy w Warszawie Story Coffee opowiada, że na rynku aktualnie dostępnych jest mnóstwo gatunków kaw. Każda kawa ziarnista smakuje inaczej. Każda ma też większą i mniejszą ilość kofeiny. Aby dowiedzieć się, która kawa będzie dla nas najlepsza, warto skosztować kilka rodzajów i postawić na tę kawę, po której będziemy się dobrze czuć. Wśród rodzajów wymienianych jako najlepsze wymienić można m.in. kawy rozpuszczalne, zielone, ziarniste i mielone.

Czy kawa zielona jest zdrowa?

Kawa zielona to taka, która nie została poddana procesowi palenia. Znajduje się w niej silny przeciwutleniacz – kwas chlorogenowy. Właśnie przez jego obecność mnóstwo osób uważa, że zielona kawa może być zdrowsza niż np. produkowana tradycyjnie w palarniach kawy. W napojach z zielonej kawy znajdują się również:

  • witaminy z grupy B,
  • olejki,
  • arbniki,
  • magnez,
  • potas,
  • kwas kawowy,
  • eteryczne kwas salicylowy.

Kawa z zielonych ziaren wybierana jest często jako wsparcie w procesie odchudzania. Pobudza również metabolizm, zmniejsza ryzyko chorób (np. miażdżycy) i opóźnia proces starzenia się organizmu. Poza tym kawa ziarnista wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Właśnie dlatego może być uznawana za zdrowszą niż inne. Jak podkreśla palarnia kawy w Warszawie Story Coffee, zielona kawa nie ma jednak takiego smaku i aromatu, jak tradycyjna kawa palona.

Ziarnista, mielona czy rozpuszczalna? Która kawa jest zdrowa

Kawa rozpuszczalna nie jest uznawana za najzdrowszą. Jest produktem wysoko przetworzonym, więc nie ma zbyt wiele wspólnego z prawdziwą kawą. Znajduje się w niej mnóstwo wzmacniaczy smaku i substancji chemicznych, które mogą być szkodliwe – zwłaszcza jeśli pijemy taką kawę kilka razy dziennie. Kawa rozpuszczalna może być również nie najzdrowsza dla naszego żołądka. W tej kwestii zdecydowanie wygrywa kawa ziarnista, która jest znacznie lepiej przyswajana przez organizm.

Jeśli chodzi o kawę mieloną, tutaj też często nie mamy pojęcia, co kupujemy. W marketach spożywczych kawy mielone najczęściej są ze słabej jakości ziaren, które mają wiele defektów. Na opakowaniach czasami nie ma wyjaśnione, gdzie i jak przebiegła produkcja kawy mielonej. Wobec tego, kupując ją, tak naprawdę nie mamy pewności, jak wpłynąć może na nasze zdrowie. Zdecydowanie lepszym pomysłem będzie zakup kawy ziarnistej w profesjonalnej palarni.

Jak parzyć kawę, żeby była zdrowa? A może kawa… bez kofeiny?

Wiele źródeł podaje, że najzdrowszą metodą parzenia kawy jest ciśnieniowa. Wszystko za sprawą krótkiego kontaktu kawy z wodą, co ma zapobiec przedostawaniu się szkodliwych substancji do kawy. Na zdrowie kawy wpływa również jej dobre przefiltrowanie.

Cierpisz na nadwrażliwość na kofeinę? A może borykasz się z bezsennością? Palarnia kawy w Warszawie podpowiada, że alternatywnym rozwiązaniem w takiej sytuacji może być kawa bezkofeinowa. Czy taka kawa jest zdrowa? Wszystko zależy od tego, jak ziarna pozbawione zostaną kofeiny. Istnieje wiele metod na pozbycie się kofeiny, np. modyfikacja genetyczna czy długotrwałe moczenie ziaren kawy. Przez często niejasne informacje od producentów na ten temat wciąż nie wiadomo, czy bezkofeinowa kawa zaliczana jest do tych zdrowych, czy raczej… niekoniecznie.

Warto podkreślić, że żadna kawa nie będzie jednak zdrowa, gdy będziemy dosładzać ją cukrem lub syntetycznymi słodzikami (acelusfam K czy aspartam w składzie), śmietanką w proszku, tłustymi śmietankami, bitą śmietaną i syropami smakowymi.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zobacz też:

Działy

Tagi

Nowe

Serwis używa plików cookie, korzystanie z serwisu oznacza zgodę na korzystanie z plików cookie - Polityka Cookies i Prywatności