Pokażę wam jak szybko i łatwo zrobić domowe leczo.
Poniżej widać na zdjęciu już gotowe prawdziwe domowe leczo, mniej więcej tak powinno wyglądać.
Przepis na domowe leczo oraz potrzebne do jego przyrządzania składniki znajdują się w dalszej części poradnika. Zapraszam.
Przepis na domowe leczo
Składniki:
- 2 duże papryki
- 1 duża cebula
- połówka małej selery
- 2 marchwie
- 3 kiełbasy
- 2 duże pomidory
- 3 nacie z selera
- olej, sól, pieprz
- papryka słodka i ostra
Przygotowanie:
Aby zrobić prawdziwe domowe leczo należy wykonać następujące czynności: Najpierw na rozgrzanym oleju szklimy pokrojone w małą kostkę cebule, po chwili dodajemy półplasterki kiełbasy. Wszystko przesmażamy przez parę minut. W oddzielnym garnku na rozgrzany olej wrzucamy pokrojone w kostkę 2cm x 2cm papryki. Po kilkunastu minutach przesmażania dodajemy starte na dużych oczkach marchewki i seler. Następnie w garnku lądują przesmażona kiełbasa z cebulą oraz pokrojone w kostkę pomidory. Na sam koniec dodajemy nacie selera. Doprawiamy przyprawami do smaku. Dusimy do miękkości papryki. Dla lubiących trochę bardziej gęste sosy polecam zaklepkę, jednak nie jest ona niezbędna. Smacznego
Źródła i Informacje:
[1] Domowe leczo – zdjęcia
[2] Opracowanie własne
Pycha! Dziękuję za inspirację i ciekawy przepis kulinarny na leczo. Jego niewątpliwą zaletą jest duża dostępność składników w nim zawartych. Poza tym ja mam do leczo stosunek trochę sentymentalny, ponieważ moja mama przygotowywała bardzo smaczne.
Bardzo fajny i prosty przepis… Już wiem co zjem na kolację 🙂
Mojej mamy przepis bazował głównie na cukinii.