Zacznijmy może od tego czym dokładnie jest masa cukrowa – na wypadek gdyby ktoś nie wiedział. Otóż masa cukrowa jest to materiał cukierniczy, w pewnym sensie lukier plastyczny służący do wykonywania rozmaitych ozdób przykładowo na torty, ciasta itd. Masa cukrowa najczęściej używana jest do wytwarza ozdób tortów weselnych, albo na przykład na tort dla dzieci, można z niej zrobić praktycznie wszystko. Masa cukrowa daje niesamowite możliwości jeżeli chodzi o wykonywania przeróżnych ozdób, dlatego cieszy się coraz większą popularnością i coraz częściej jest wykorzystywana w cukiernictwie.
Przepis
Są różne metody i przepisy. Jeden z popularniejszych, który też ja stosuję to:
350-400 g cukru pudru
50 g glukozy najlepiej w proszku, kupionej w sklepie spożywczym i jest jak najbardziej dobra
2 łyżeczki żelatyny
40 ml wody
Żelatynę rozpuszcza się w 40 ml wody i mieszamy z cukrem pudrem i glukozą na przykład przy pomocy malaksera, ale ręcznie też można. Jak już uzyskamy elastyczną masę to ją rozwałkowujemy na placek dość duży, który kładziemy na naszym torcie i ugniatamy.
Możemy dzięki takiej masie zrobić tort w dowolnym kształcie.
Jak ktoś nie czuje się zbyt mocny w wypiekach, lub po prostu nie bardzo lubi się bawić w takie „babranie” to można kupić gotowe produkty, dekoracje, także gotowa profesjonalna masa cukrowa jest dostępna w sklepach, ale wtedy nie ma już tej frajdy z własnoręcznie wykonanej całości, np. super udekorowanego tortu – jaki to zachwyt wzbudzi jak powiemy, że to w całości nasze dzieło…
Mam nadzieję, że przepis wam się przyda.
Pozdrawiam
jako barwnik można dać galaretkę i wychodzi super
extra pomysł na masę cukrowa sama robię ja teraz jeszcze nie wiem czy wyjdzie fajny pomysł
pozdrowionka od Adminki Facebooka LOLI