W jaki sposób inni wybierają menu na catering swojego przyjęcia? Przede wszystkim poddają go testom! Profesjonalna firma cateringowa na pewno nie odmówi Nam degustacji. Co najważniejsze powinna ona być w 100% bezpłatna! Wyobraźmy sobie bowiem sytuację, w której to Nasz pracodawca polecił Nam przygotowanie imprezy firmowej… Na pewno nawet nie myślimy o tym aby przygotować poczęstunek w domu. Poniżej prezentujemy kilka wskazówek, z których powinien skorzystać każdy, kto jest odpowiedzialny za organizacje przyjęcia, imprezy (w tym wybór menu).
Pierwsza wskazówka: Spójrz na gości, którzy będą brać udział w przyjęciu. Czy jest to Twoja rodzina (Tylko najbliższa czy również ta dalsza?)? Współpracownicy? Partnerzy biznesowi? Potencjalni klienci? I dopasuj menu do ich kulinarnych smaków! Całkiem inny catering wybierzemy dla najbliższego grona rodziny bądź przyjaciół, niż w przypadku całkowicie obcych Nam osobom. W tym drugim przypadku musimy mieć na uwadze to, że poszczególne upodobania kuchenne, mogą znacznie różnić się między sobą. Po prostu na stołach musi panować różnorodność!
Druga wskazówka: Uwzględnij porę roku. Nie zaprzeczysz, że całkiem inne menu gości na Naszych domowych stołach, latem niż zimą. W upalne dni częściej sięgamy po sałatki! Zimą zaś często jemy „cieplej”, chętnie sięgamy po potrawy: pieczone, duszone i smażone. Taka sama zasada musi panować wtedy, gdy układamy menu z firmą, która oferuje Nam catering na przyjęcie rodzinne, firmowe bądź biznesowe.
Trzecia wskazówka: Na uwadze należy mieć miejsce. Grill party a uroczysta kolacja? To różnica oprawy, o której nie należy zapominać. To, że w uroczystej kolacji będą brały udział tylko młode osoby. Nie jest jednoznaczne z tym, iż mamy zapominać „o powadze” w Naszej karcie menu.
Pamiętaj! Wybierając menu na swoje przyjęcie kieruj się trzema powyższymi zasadami. Dzięki nim uda Ci się uniknąć kompromitacji, której najbardziej się obawiasz, prawda? Niestety nawet krytyka od najbliższych ( są oni skłonni wybaczyć Ci Twoją „wpadkę”) jest bardzo bolesna!
Źródła:
[1] Poradnik powstał dzięki uprzejmości specjalistów z firmy Feldman Catering
[2] Zdjęcia – Wikimedia