Wszyscy dobrze wiemy, że aby być zdrowym, trzeba nie tylko się ruszać i żyć odpowiedzialnie, ale także jeść zdrowo. Chipsy, słone paluszki, słodycze, kolorowe, gazowane, słodzone dziesiątkami łyżek napoje, to bardzo ryzykowna „dieta”, która nie ma nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem. Psujące się zęby, nadwaga, otyłość i towarzyszące im choroby, stłuszczenie wątroby, zgaga i rozstępy skórne są wyjątkowo przykrym skutkiem wieloletnich zaniedbań.
Od czasu do czasu programy telewizyjne karmią nas zdjęciami i filmami prosto zza oceanu, gdzie połowa Amerykanów boryka się z problemem otyłości. Głównym winowajcą tego stanu rzeczy są fast foody. Niestety nam-Polakom, niewiele brakuje do tego, by skutecznie rywalizować z Amerykanami o miano najbardziej otyłych. Co więc powinniśmy jeść, by dostarczać organizmowi niezbędnych składników i minerałów, a przy tym czuć się najedzonym? Warzywa i owoce po raz pierwszy, warzywa i owoce po raz drugi i warzywa i owoce po raz trzeci. A już szczególnie… pomidory.
Z pewnością mało kto wie o tym, iż pomidory właśnie kiedyś hodowane były tylko i wyłącznie jako roślina dekoracyjna. Sądzono, że są trujące i zupełnie ich nie spożywano. Dziś dobrze wiemy, że to był błąd – pomidory nie tylko świetnie smakują, ale są także podstawą kuchni (na przykład śródziemnomorskiej), a przy tym charakteryzują się bogactwem witamin i innych potrzebnych składników. Pomidory mogą występować jako okazy czerwone, pomarańczowe, zielone, żółte, a nawet czarne. Bogate są w wiele witamin. Spośród nich warto wymienić choćby K, B1, B2, B6, C, PP, prowitaminy A, a także kwas foliowy, biotynę, karoten, jod, chlor, fluor, fosfor, cynk, miedź, kobalt, żelazo, mangan, wapń, magnez, potas czy sód. Te niepozorne warzywa obniżają ciśnienie tętnicze, sprzyjają myśleniu, wspomagają pracę serca, zapobiegają chorobom krążenia. Pomidory obfitują tez w likopen, który przeciwdziała zachorowaniom na nowotwory. Likopen najlepiej wchłania się połączony z tłuszczami, dlatego warto serwować pomidory w sosie spaghetti, suszone pomidory w oliwie, czy różnego rodzaju sałatki. Ponadto pomidory mają niską kaloryczność, a w ponad 90% składają się z wody. Zawarty w nich błonnik sprawia, że czujemy się syci przez dłuższy czas po zjedzeniu pomidora. Polecane są w dietach cukrzycowych i po przebytych chorobach krążeniowych.
Jednym słowem już teraz warto zaopatrzyć się w zapas pomidorów, które przydadzą się w każdej kuchni i każdej diecie. Zrezygnujmy z tłustych chipsów, słodkich napojów i ciastek na rzecz warzyw i owoców, a już po kilku tygodniach odzyskamy chęć do życia tracąc jednocześnie na wadze. To naprawdę działa!