Rak jest jedną z najgorszych chorób naszej ery. Podłoże nowotworu złośliwego pomimo ciągłych badań wciąż pozostaje ogromną tajemnicą. Z pewnością czynnikiem znacznie zwiększającym ryzyko zachorowania na raka jest dziedziczność i geny, ale nie tylko.
By zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór należy przede wszystkim wyeliminować te czynniki powodujące raka, o których wiemy i mamy na nie wpływ. Powszechnie wiadomo, że wiele zależy od naszego stylu życia, naszej pracy, którą wykonujemy (stres oraz czynniki środowiskowe), naszego odżywiania się itd.
Przykładem mogą być nałogowi palacze papierosów, którzy o wiele częściej chorują na nowotwór płuc, gardła, jamy ustnej albo przełyku od osób, które nie palą papierosów.
Tak samo jest z jedzeniem, stwierdzono, że częste jedzenie dań typu fast food, dań smażonych oraz tłustych także zwiększa ryzyko rozwoju nowotworu. Niestety nie możemy w stu procentach sprawić by rak nas nie zaatakował, ale możemy zrobić wiele, aby to ryzyko zmniejszyć.
Dlatego też warto zadbać o właściwą dietę, a przede wszystkim rzucić papierosy, które są naprawdę szkodliwym nałogiem wywołującym nie tylko raka, ale także wiele innych chorób.
Walka z rakiem jest bardzo ciężka, a jej zakończenie nigdy nie jest pewne, jednak najlepszym co możemy zrobić będąc zdrowym, by zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka to wyeliminowanie ze swojego życia czynników, które sprzyjają rozwojowi nowotworu.