Naturalne odżywianie jest w obecnych czasach coraz bardziej popularne. To bardzo dobra zmiana. Ludzie zastanawiają się nad tym co jedzą i odmawiają sobie z nie zdrowego jedzenia. Coraz częściej restauracje także serwują jedzenie z uwzględnieniem potrzeb zdrowotnych swoich klientów. Ważny jest nie tylko smak i wartości zdrowotne posiłku, ale głównie to, by zawierały jak najmniej czynników toksycznych. Zdrowe odżywianie w restauracji jest jednak utrudnione, ze względu na przepisy stosujące się do higieny, niezbędne w miejscach zbiorowego żywienia. W związku z tym mimo wszystko lepiej się postarać i większość posiłków pichcić w domu. Do zrównoważenia diety można z powodzeniem zastosować naturalne suplementy diety.
Niedobór witamin i minerałów jest bardzo często przyczyną słabego zdrowia i uczuleń. Witaminy i minerały są nieodzowne do sprawnego działania ciała. Nie ma więc nic dziwnego w tym, że niedobór witamin wywołuje choroby. Trzeba pamiętać, że witaminy i enzymy potrzebne są stale, jako że w ludzkim ciele bez przerwy przebiegają setki rozmaitych reakcji biochemicznych. Staranie o dostarczanie odpowiedniej ilości witamin minerałów i enzymów nie może się więc sprowadzać do incydentalnych tabletek.
Kiedy rozmawiamy o zdrowym odżywianiu mamy na myśli taką podaż wszystkich koniecznych składników odżywczych, by organizm mógł bez przeszkód w sposób należyty funkcjonować, to znaczy aby wszelkie ważne reakcje chemiczne przebiegały bez zakłóceń. Wiadomo już, że nasz organizm potrzebuje ponad 90 różnych substancji odżywczych. Widać w tym momencie, jak bardzo urozmaicona musi być dieta, żeby te wymagania zaspokoić.
Idealnym sposobem na zdrowe odżywianie są suplementy diety. Zawierają zwykle komplet koniecznych składników odżywczych. Korzystanie z suplementów diety daje nam bezpieczeństwo i spokój. Należy jednak pamiętać, że spodziewane profity zdrowotne osiągniemy tylko wówczas, gdy łykane suplementy rzeczywiście zawierają wymagane substancje odżywcze.
Dlatego tak istotna jest jakość stosowanych produktów zdrowotnych. Muszą zawierać wyłącznie naturalne składniki. Tylko takie są wykorzystywane i stanowią wartość dla zdrowia. Ważne są także procesy technologiczne, którym poddawane są surowce. Większość składników odżywczych zostaje zniszczonych pod wpływem ciepła. Nie sprawdzają się tradycyjne technologie jak np. suszenie w wysokich temperaturach, czy pasteryzacja.