Kiedy należy jeść tran? – Zdrowotne działanie tłuszczu rybnego (tranu).

Dobroczynne dla organizmu działanie rybiego tłuszczu jest znane od wielu lat. Naukowcy obecnie udowodnili, że tran, który zawiera kwasy omega-3 i omega-6 jest bardzo ważnym składnikiem diety dla kobiet ciężarnych. Ponieważ kobiety zażywające kwasy omega 3 rodzą dzieci, które są bardziej odporne na choroby.

Tran można także uznać za eliksir młodości. Zawarte w nim kwasy omega-3 zwiększają witalność i odporność organizmu. Kwasy omega 3 wpływają również na koncentracje i wg naukowców dzieci, które od najmłodszych lat spożywały tran, mogą pochwalić się wysokim ilorazem inteligencji.

Tran zawiera również wiele witamin, potrzebnych do prawidłowego odżywienia skóry. Tran powinno się spożywać szczególnie w okresach jesienno-zimowych, kiedy to nasza skóra nie otrzymuje odpowiedniej dawki promieni słonecznych.

tran - rybi tłuszcz do picia

Odpowiednie dawki kwasów omega-3 znacznie zwiększają koncentrację i redukują wrażliwość na stres.  Stosowanie tranu w codziennej diecie jest zalecane przez naukowców także w celu poprawy odporności.

Na rynku można zakupić bardzo wiele różnorodnych suplementów, które mają za zadanie uodpornić organizm lub zwiększyć jego wydolność. Niemniej jednak najprostszym i najskuteczniejszym źródłem jest tran, czyli rybi tłuszcz, zawierający kwasy omega-3, które to kwasy omega 3 działają wewnątrzkomórkowo i są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a organizm samoczynnie nie jest w stanie ich wytworzyć, więc musimy je dostarczać w pożywieniu.

ryba do jedzenia

Coraz częściej mówi się o zdrowym odżywianiu. Popularne powiedzenie „zdrowy jak ryba” ma bardzo silne podstawy naukowe. Ważnym suplementem każdej diety powinny być więc wspomniane powyżej  kwasy omega 3. Kwasy omega-3 w bardzo dużym procencie znajdują się w rybim tłuszczu czyli w popularnym tranie. Tran natomiast można kupić bez recepty w niemal każdej aptece za  równo w formie do picia jak i w kapsułkach.

 



Komentarze i opinie na forum do poradnika: “Kiedy należy jeść tran? – Zdrowotne działanie tłuszczu rybnego (tranu).”

2 Komentarzy i opinii na forum
  • EwelinaB

    Zawsze, bo ludzki organizm jest każdego dnia narażany na różnego rodzaju zagrożenia i osłabienia. Dlatego zapobiegawczo pije tran norweski GAL.

  • Alicja

    Niestety specjaliści od zdrowej diety nie przewidują zatrucia metalami ciężkimi lub pestycydami, których można się nabawić jedząc ryby… Ja swoją dietę uzupełniam Gold Omega 3 jest w pełni bezpieczny, nie tak jak ryby, a z tranem trzeba ostrożnie, przez nieodpowiednie przechowywanie może utracić wszystkie dobre właściwości i ciemna butelka wcale tu nie pomaga.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zobacz też:

Działy

Tagi

Nowe

Serwis używa plików cookie, korzystanie z serwisu oznacza zgodę na korzystanie z plików cookie - Polityka Cookies i Prywatności