Co zrobić, by zimową porą nie przybierać na wadze zbyt wiele? Jak opanować się przed zażywaniem czekolady, gęstych zup z kalorycznymi dodatkami i jak zmobilizować się do wysiłku fizycznego mimo koszmarnej pogody za oknem? Większość z nas, gdyby tylko mogła, zapadłaby z rozkoszą w zimowy sen i dotrwała tak do samej wiosny. Niestety rzecz póki co awykonalna. Dlatego doradzamy jak przetrwać tą ciężką porę roku i nie zbezcześcić swojego organizmu.
Po pierwsze zimą wcale nie musimy jeść więcej, by zachować końskie zdrowie. Grunt to odżywiać się zdrowo. Nasz organizm o każdej porze roku potrzebuje tych samych składników. Zadbajmy więc o jakość posiłków, a nie ich ilość. Nie zapominajmy o warzywach i owocach, które są naturalnym źródłem witamin, a które znikają nam z oczu wraz z letnimi straganami. Zimą nasz organizm potrzebuje dużo węglowodanów.
Zrezygnujmy (nie tylko zimą) z cukrów prostych, które czają się w ciastkach i innych słodyczach, zwłaszcza jeśli na wiosnę chcemy świetnie się prezentować w najnowszej kolekcji H&M. Zdrowa dieta zapewni nam nie tylko samo zdrowie i dobrą linię, ale również piękną skórę i lśniące włosy. Jako wspomagacze zawsze można sięgnąć po kuracje regeneracyjne np. z Garnier.
Kategoryczny błąd, którego nie można zimą popełniać, to odchudzanie się! Niedobór składników odżywczych, a nawet kalorii sprzyja zachorowaniom na grypę. Zimą absolutnie nie można pozwolić sobie na skrajności w żywieniu. Oczywiście wyjątkiem są Święta, ale poza nimi należy pamiętać o równowadze i o odpowiedniej dawce witamin każdego dnia.